Akusztikai fóliák - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Akusztikai fóliák - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Akusztikai fóliák

Fólia típusok
Valamitől zúg a fejem…
Egy újabb terület ahol a feszített fólia segítségével növelhetjük  komfortérzetünket. Régebben az épületekben gyakori volt a nem sima  felület és több vászon szerű anyagot is használtunk, mint szőnyeg és függöny. Ezek összességében jó hangelnyelők voltak. A mai építészet  előszeretettel használja a sima glettelt falat, a kő vagy laminált  felületeket, az üveget, stb. Ezek mind jól verik vissza a hangot.

Ez nem  mindig tűnik fel nekünk, csak olyan apróságok jelentenek gondot, mint  például, hogy otthon egy film nézése közben értsük a szereplők mondatait  is. Vagy biztosan tapasztalták már, hogy egy uszodában tízen vannak  csak a medencében, mégis iszonyatos hangzavart tudnak létrehozni egy  ilyen nagy térben is. Az épületek belső akusztikája manapság nem mindig a  legjobb irányba mutat.
Perforált akusztikai fólia
Feszített akusztikai fólia
Ezen próbál javítani a fóliák akusztikai megoldása. Először magát a fóliát látták el kisebb lyukakkal, perforációkkal. Ezáltal a hang a fólia mögé tudott haladni, ahonnan kevésbé tért vissza. Ezt a hatást növelték a perforáció sűrítésével és a mögé helyezett közetgyapottal. A hatás maga nagyon hihető, viszont a gyapotréteg vastag és az ár is hozzáadódik a rendszer árához.

Néhány évvel ezelőtti fejlesztés az az akusztikai fólia, mely anyagában inkább egy markánsabb szövethez hasonlítható, persze vékony fólia bevonattal, így biztosítva a hosszú élettartamot és a tisztíthatóságot. Ez az anyag annyira masszívan hangelnyelő, hogy mögötte egy centit biztosítva vetekszik az előbbi húsz centis rendszerrel. Felületében kissé elszakadt az eddig megszokott feszített fóliák látványától, annál kellemesebb, természetesebb hatást keltve.

Míg az előbbi a hagyományos feszített fóliákkal egyező módon kerül felszerelésre, az utóbbi egy másik módszerrel, sokkal kevésbé feszes eljárással és hő bevitele nélkül.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz