Gyakran ismételt kérdések. - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Gyakran ismételt kérdések. - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Gyakran ismételt kérdések.


 
Feszített fóliás rendszerek gyakran ismételt kérdései:

 • Mi a várható élettartam?
 
A feszített fóliára a gyártók 10 év  garanciát vállalnak általában. Ez vonatkozik az anyagra és a hegesztésre  egyaránt. Nem vonatkozik a mechanikai külső behatásokra és a savas vagy  lúgos környezeti károkra.
 
A világításra a szokásos egy évvel szemben 3  vagy 5 év helyszíni rendszergaranciát adunk. Tapasztalatunk szerint  azonban a dimmerelt rendszerek esetében a 10 év üzemelési időtartam  reális elvárás. Nézd meg ezt is!

 • Milyen hőmérsékleten alkalmazható a feszített fólia?
 
A javasolt hőmérsékleti tartomány a 0-65 fok  Celsius. Ez alatt rideggé válik és törésre hajlamos, e felett pedig  visszafordíthatatlanul nyúlhat, szakadhat.

 • Kültéren vagy beltéren javasolt?
 
Beltéren javasolt, mivel UV stabilitása nem  túl nagy. Kültéren napsugárzásnak kitéve az anyag gyorsan öregszik,  törékennyé válik.

 • Mechanikailag sérülékeny?
 
A feszített fólia meglehetősen erős és  rugalmas anyag. Külön védelmet nem igényel. Csak a szikével és a magas  hőmérséklettel szemben nem ellenálló.

 • Kivitelezés közben várható e nagy kosz, egyéb probléma?
 
A profilokat csavarozással rögzítik a  felületre jellemzően. Amennyiben falra szerelünk, ez járhat a fúrásból  adódóan némi porral, de korántsem annyival mint például egy  festés-glettelés. Meglehetősen tiszta technológia. A fólia feszítésekor  PB gázt használunk, melynek merkaptán adaléka némileg kellemetlen, de  egy-két nap alatt teljesen távozik a területről.

 • Házilag kivitelezhető?
 
Nem javasolt a saját kivitelezés. A  feszítési folyamat nagy gyakorlatot kíván, amire sok év kivitelezéseivel  tettem szert és több oktatáson is részt vettem a Barrisolnál. Ezek a  tapasztalatok nem pótolhatóak, kockázatos lenne szakember nélkül  nekivágni a feladatnak.

 • Mi az elvárás a környezettel szemben feszített fólia esetén?
 
A fólia üzemszerűen feszes állapotú, ami a  környezetét terheli. Ez nagyságrendileg 40-80 kg/méter húzóerőt jelent a  profilokon keresztül. A kivitelezés során mi ezt az erőt egyenletesen  visszük a külső felületekre, de azoknak ezt bírniuk kell. A gyakorlatban  ez azt jelenti, hogy teherviselő anyagokra tudunk szerelni. Sima  kartonlapra nem ajánlott, azt erősíteni kell a normál technológia  szerint.

 • Milyen szinten követi le a fólia profilja a környezetet?
 
Az álmennyezet világítás és a környezete képe nagyon kontrasztos. A profil és azon keresztül a fólia precízen  leköveti a csatlakozó felület szélét. Ennek egyenességére fokozottan  ügyelni kell, mivel jobban látszik a megszokottnál. Emiatt kör esetén  biztosítani szoktuk a hajlított profilt, amit a gipszkarton fölé kell  rögzíteni, így nem a szokott módon a C profilból lemezollóval képzett  kört közelítő hullámzást kell a festőknek gletteléskor lekövetniük,  hanem egy pontos és egyenletes ívet.

 • Milyennek kell Lennie a felületnek az átvilágítós fólia mögött?
 
Egyrészt a környező felület lehetőleg matt  fehér legyen a homogén világítást segítve, másrészt mindenféle lehulló  anyagoktól mentes legyen.
 
Ahol hézag van, ott a por és a bogarak is  bejönnek. Ezek maradványai a világító fólián megjelennek. Ezzel csak  akkor van gond, ha a szerkezet gyártója nem végzi el a tömítést. Mi  minden esetben ellenőrizzük ezt, a fóliás profil melletti rést pedig  szilikonnal tömítjük.

 • Kivehető keret alkalmazható?
 
Ezt a megoldást az az igény támasztotta,  hogy a fényforrásokat néha cserélni kell. Azonban nem mindegy, hogy  mennyi időnként, milyen minőségben és ez mennyibe kerül. Általános  tapasztalat, hogy az üzemeltetés során csak az éppen elfáradt  fényforrást cserélik, amivel ugyan elérik a rendszer fenntartását,  költség szempontból viszont nem hatékony és nem mindig a megfelelő  fényforrás kerül elhelyezésre. Ehhez hozzáadódik a kivehető keret  tetemes beruházási értéke. Ennek a megoldásnak egyetlen előnye van, a  helyi karbantartásnak munkát adtunk. Több éves tapasztalat alapján olyan  megoldásokat hoztunk létre, amivel ezek a hátrányok kiküszöbölhetőek.  Valódi megoldást, mely a megfelelően beépített anyagokra és a  szakértelemre alapoz adott területen. A gondosan kiválasztott  elektronikus előtétre, a vezérlésre és a megfelelő fényforrásra alapoz.  Valódi garanciát tudunk élettartamokra adni, akár öt vagy tíz évet, nem  az előre kalkulált garanciális cserékre alapozva. Ezeknek az elemeknek  nem része a kivehető keret.

 • Milyen világítások alkalmazhatóak átvilágítós fólia mögött?
 
A legrosszabb e tekintetben a pontszerű  fény, a legjobb pedig a vonalmenti világítás. Ezért, valamint a hatásfok  és élettartam miatt általában fénycsöves rendszereket használunk.  Bevált alapszabály, hogy a fénycsöveket olyan sűrűn kell elhelyezni,  mint amilyen távol tudjuk őket helyezni a fóliától. Ez az 1:1-es szabály  a homogén világító fólia titka. Vigyázat, a megadott távolság nem a  lámpatest tetejére, azaz a mennyezetre értendő, hanem a világító  fénycsőre. Ezért gyártunk mi speciális lámpatesteket ezekhez a  felületekhez, hogy a fénycsövek a lehető legközelebb lehessenek a  mennyezethez. Általában ez a távolság minimum 20 cm, vagy a felett  működőképes, ez alatti értéknél már mindenképpen ledes világítást  alkalmazunk.

 • Szabályozható a világítás?
 
Igen, szabályozhatóvá tehető és ajánlott is.  Mivel a fénycsöveket vagy ledeket sűrűn kell elhelyezzük nagy  felületeken a homogenitás megtartása érdekében, azok  vissza-szabályzásáról gondoskodni kell, különben zavaróan erős  megvilágítási értékeket kapunk. A dimmerelt lámpák jóval kevesebb  energiát fogyasztanak, ezenkívül a fényforrások élettartama sokszorosa  lehet a full üzemmódhoz képest, akár öt vagy tíz év is normál  fénycsövekkel. Ez pedig a karbantartási költségeket tekintve gyors  megtérülést mutat.

 • Tűzvédelmi besorolás?
 
Ennek alapján dönti el a tűzoltóság, hogy  adott épületben, függően a felhasználás módjától, hova milyen feszített  fóliás rendszert engedélyez. Általánosságban a Bs2-d0-t elfogadják,  azonban nagyforgalmú közösségi területeken, menekülő-útvonalakon sok  helyen előírják a Bs1-d0-s megfelelősséget. Az átvilágítós feszített  fóliára nem vonatkozik, amennyiben azt a lámpatest részének tekintjük.

 • Milyen széles felület lehet hegesztés mentes?
 
Az alapanyagot a vegyipari cégek gyártják és  tekercsben szállítják a feszített fóliával foglalkozó cégeknek. Ilyen  gyár sok helyen van a világon és sokféle anyagot gyártanak többféle  minőségben, vastagságban és szélességben. Az általános tekercsszélesség  150-200 cm. Ebből adódóan az ennél nagyobb méret esetén ezt két fóliából  gyártják, azaz két vagy több fóliát hegesztenek össze. Ezek ugyan  látszanak valamelyest, de ügyes tervezéssel szinte láthatatlanná  tehetők. Extra szélességek is előfordulnak 300, 400 cm-rel.

 • Mekkora felület alakítható ki egyben a feszített fóliából?
 
Erre általában a 40m2-es varázsszámot  alkalnazzuk, de függ a felület formájától. Ez a belógás miatt van. Minél  nagyobb a felület, annál nagyobb a súlya. Nagyobb felület esetén  osztani szükséges a fóliát.

 • Milyen adatok szükségesek ajánlatkéréshez?
 
–          Fólia típusa
 
–          Mérete
 
–          Esetleges áttörés a fólián /csillár, szellőző, …/
 
–          Belmagasság
 
–          Helyszín távolsága Budapesttől
 
–          Íves felület hossza
 
–          Tűzvédelmi minősítés igénye
 
–          Világítás
 
–          Profil mögötti csatlakoző felület anyaga /gipszkarton, fa, fém, …/
 
–          Kivitelezés várható ideje

  
Mit fog tartalmazni az ajánlat?
 
–          Szaktanácsadás  vevő részére a speciális kérdésekben, konzultáció a projekt ideje alatt  és után, a teljes szakmai háttér biztosítása,
 
–          Dokumentumok,  leírások rendelkezésre bocsájtása annak érdekében, hogy a kapcsolódó  paraméterek betarthatóak, illetve kezelhetőek legyenek,
 
–          Kapcsolattartás a tervezőkkel, konzultáció, csomóponti rajzok biztosítása,
 
–          Kapcsolattartás a kapcsolódó szakágakkal, konzultáció telefonon és e-mail-en,
 
–          Tizenöt  éves múlt a helyi kivitelező csapatnál. Komoly tapasztalat a  kivitelezést végző szakember gárdánál, gyártó által akkreditált  kivitelező,
 
–          Helyszíni  garancia 10 év, mind a fóliára, mind a rovarok bejutása elleni  védelemre a fólia körül /az összes fóliás elem vagy tömített, vagy  szilikon alapanyagú anyaggal tömítetté tett/,
 
–          Kivitelezési határidő 6 hét megrendeléstől, terület átadástól számított 1 hét
 
–          Készre-jelentés és átadás építési naplón vagy e-mail-en,
 
–          Az ajánlat nettó HUF értendő helyszínre szállítva, beépítve. Érvényessége 30 nap.
 
–          Tűzgyújtási  engedély kiadása megrendelő feladata, melyhez nyomtatványt adunk. Ennek  hiányában munkatársaink munkavégzése nem megengedett.
 
–          Ajánlati ár.
 
–          Összességében  egy komplett technológiát, támogatást biztosítunk ügyfeleinknek.  Szaktudást, hátteret és mindent, ami ehhez kapcsolódik, maximálisan az  ügyfél szempontjainak figyelembe vételével.

 • Mit nem tartalmaz az ajánlat?
 
–          A kapcsolódó kartonos, illetve festő munkálatokat, anyagokat,
 
–          Személyes konzultációt igény esetén a kapcsolódó kivitelezőkkel, azt kiszámlázhatjuk megrendelő felé,
 
–          Világítás elemeit, amennyiben arra nincs megrendelésünk,
 
–          A tervek, megvalósulás és az ajánlatkérés adatai közti esetleges eltéréseket,
 
–          A feszített fólián keresztüli esetleges áttöréseket, kivéve, ha feltüntetésre került az ajánlatban,
 
–          A  fólia feletti tér por és rovarzárásának biztosítását, illetve  rovarmentesítését. /bár a kisebb hibákat automatikusan javítjuk, a  dobozolást minden esetben ellenőrizzük/.
 
–          Egyéb  pénzügyi feltételeket /garanciális és egyéb visszatartások, letett  garanciák, szolgáltatási díjak, kötbérek, stb./ költségeit.

 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz