Eredet - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Eredet - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Eredet

Technológia
Honnan származik a feszített fólia?
Úgy ötven évvel ezelőtt, egy kis francia faluban  a német határ mellett kezdődött a feszített fólia története. A helyi  templom meglehetősen romos állapotba került. Ugyan a tetőt rendbe  hozták, ám a belső térre már nem maradt elég pénz. Beázott felületek,  omladozó vakolat. Egy helyi vállalkozótól származik az ötlet, miszerint  takarjuk a felületet valamilyen olcsóbb anyaggal. Leverték az  életveszélyes omladozó felületeket és a tér formáit követve fóliát  feszítettek ki. Ennek felülete homogén volt, megtartotta az épület  eredeti formáját és akusztikailag is megfelelően működött. Csodájára  jártak az emberek. Ebből született a feszített fólia, cég szinten pedig a  Barrisol. Így vált a modern design motorjává egy olcsó megoldás.
BUD Skycourt
Budapest, BUD airport

Napjainkban
 
Sokáig licenszek védték a feszített fólia technológiáját. Ennek  köszönhetően a Barrisol komoly fejlesztéseket hajthatott végre,  szélesíthette a palettáját és új megoldásokat mutathatott be. Másik  oldalról nézve viszont sokáig gátja maradt a széles elterjedésnek is.  Nem véletlen, hogy a volt szovjet államokban még a panelekben is  előszeretettel alkalmazzák, ott ez kevésbé volt gond. Ez is mutatja az  anyag használhatóságát, egyszerű, olcsó, növeli a térérzetet.
 
Napjainkra a feszített fólia technológiája elterjedt, sokan sok  helyen alkalmazzák. Gyártói és kivitelezői szinten is válogathatunk a  megoldások között. Vagyis csak azon múlik, hogy mit tudunk elképzelni  magunk körül.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz