Álmennyezet világítás - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Álmennyezet világítás - Feszített fólia világítás, lámpa és design

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Álmennyezet világítás


Fürdőszobai lámpa
Gyönyörű megoldás. A fal, az üvegfal, a kád és az álmennyezet világítás teljes összhangja. Annyira kellemes ez a megvilágítás, hogy a kádban pancsoló gyerekek szinte a strandon érzik magukat.

A fürdőszoba funkcióját tekintve a tisztálkodásról szól. Így azokat a részeket világítsuk, amik ebből a szempontból fontosak számunkra. Zuhanyzó, kád, mosdó. A lámpák elhelyezése itt célszerű és nem a mennyezet közepén.

Normál lámpa általában nem felel meg a vizes helyiségek IP védelmi előírásainak. Azaz víz ellen nem kellőképpen védettek. Az átvilágítós feszített fólia teljesen IP védett, alkalmazása életvédelmi szempontból is megfelelő.

Tükörvilágítás hölgyeknek
Ennek a fürdőszobának a tulajdonosa nem keresi a lakásban a tükröket, ahol a reggeli sminket megoldhatja. Homogén világítás, káprázás mentesség és kellő szín-visszaadás. Nincs több gond a rúzsok árnyalatával.


Feszített átvilágítós fólia
Érdekes terület, melyben egybeolvad a belsőépítészet és a  funkcionális világítás. Célja, hogy a lámpa- és világítótesteket, vagyis a  technikát teljesen rejtsük a térben lévők szeme elől. Maga a mennyezet válik átvilágítós álmennyezetté.

Tisztítsuk meg a  teret a sallangoktól, egyszerűen tiszta design formákat létrehozva. Itt már  ötvözni kell a világítástechnika tudományát a feszített fólia világával. Ezen a ponton találkozik a belsőépítészet a világítás szakággal és létrejön egy modern design világ.
Világítási eszközök
Az eddigi legelterjettebb a fénycső használata.  Ennek oka a viszonylagos homogenitásban, a szabályozhatóságban és a  hatásfokban keresendő. Általános szabályként leírható az 1:1-es arány,  vagyis a fénycsövek egymástól és a fóliától való távolsága egyenlő.  Minimális távolság 20 cm.

Ledes megoldások. Itt már egy kicsit nehezebb  dolgunk van, ugyanis a led pontszerű fényforrás, így a fényének elmosása  bonyolultabb némiképp. Ezt ledszalag esetén a szalagok sűrűségének  növelésével érik el, vagy a ledek lencsézésével. Előbbi esetén sok  olcsóbb szalag szükséges, utóbbi professzionálisabb drágább elemekből áll.  Hogy hol melyiket érdemes alkalmazni, az több mindentől függ. befolyásolja a ledek világítási szöge például, ám sokat segít a konkrét tapasztalat. Átvilágítós feszített fólia esetén mindenképpen kérjünk  ellenőrizhető referenciát, mielőtt megbízást adnánk.

Konyhai lámpa
Izgalmas megoldás a konyhai világításban. Az ablak előtt elhelyezett munkapult nem csak nappal kapja meg a szükséges homogén világítást. Hatása kellemes, látványa zseniális.

Fényereje szabályozható. Ez a fajta álmennyezet világítás szinte örök életű, nem fognak benne ledet cserélni, ha jó minőségben készül.

Fogyasztása kordában tartható, elfelejthetjük az állandó ki- és bekapcsolásokat.

Modern design, formailag egybeolvad a környezetével. Látványban azt csak annyira élénkíti, amennyire szükséges, nem vonja el a figyelmünket.
Varázslat
Többféle képpen használható. Egyrészt mint világító felület,  másrészt világító grafikaként. Mindkettő azon az elven alapszik, mintha a  nap sütne be egy ablakon. Ez az effekt csak abban az esetben működik,  ha a világítás homogén. Semmilyen világítási csík, folt vagy árnyék nem  zavarhat be, mert azonnal megöli a természetesség érzetét. Ennél a  természetességnél álljunk meg egy pillanatra, miért is olyan fontos ez.

Bármilyen dolognál, például egy világításnál, akkor érezzük  természetesnek, ha az a legközelebb áll ahhoz, amihez a szemünk  kialakult. Ez leegyszerűsítve jelen esetben a színhőmérsékletet és a  homogenitást jelenti, vagyis valami olyasmit, mint amikor a mezőn  sétálunk nappal. Ezért teljesen homogén világítás szükséges a feszített  fólia mögé, a színhőmérséklet pedig legalább a 840-es értéket érje el. Hatásfok tekintetében lehet fénycsöves, vagy ledes egyaránt.

A galériában még sok érdekes megoldással találkozhatsz, keresd fel!

Karbantartás
Sokszor felvetődik egy kérdés: hogyan fogok én ebben fényforrást cserélni? Szerencsés esetben sehogy, mert nincs rá szükség.

Az általunk alkalmazott fényforrások, mivel minőségi beszerzésből származnak, 50 ezer óra felett teljesítenek. Ezt úgy kell értelmezni, hogy max fényen ennyi idő múlva a fényereje az eredeti 80%-át tudja már csak. Vagyis normál visszaszabályozott mód esetén ez az élettartam jóval nagyobb, mint amire az egész rendszert bontjuk akármilyen okból kifolyólag.

Ettől függetlenül a fólia bontható, nagyforgalmú tereknél a tervszerű fényforráscsere megoldható. Azonban lakásban több éves üzemelés után sem lesz rá szükség.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz